Wat doen we nog meer

Naast het vaste aanbod zetten we projecten op en maken we lessen en workshops op maat. Zo werken we samen met organisaties die direct in contact staan met een doelgroep die we willen bereiken. Ook zetten we projecten op met lokale partners in (kwetsbare) wijken waar we meer willen betekenen. Daarnaast maken we lesmateriaal op maat om beter aan te sluiten bij vragen uit het onderwijs. Benieuwd wat we al deden? Bekijk hieronder een aantal voorbeeldprojecten.

Boijmans op Zuid

Tijdens de Architectuurmaand hebben Archiklas en Booijmans op Zuid de krachten gebundeld om kinderen en volwassenen kennis te laten maken met ontwerpen voor de gebouwde omgeving. Geïnspireerd door kunst en veel verschillende voorbeelden gaan ze aan de slag met een tuinkamer en een droomplein. En nèt als je denkt dat je een goed ontwerp hebt; komt er een plotselinge zeespiegelstijging.... Hoe zien die tuinkamer en dat droomplein er dan nog uit??? Of bedenk je dan heel iets anders?

De Rotterdam Architectuurmaand is een mooi moment in het jaar om activiteiten te organiseren rondom ruimtelijke vraagstukken voor jong en oud. Voor Archiklas een mooie gelegenheid om groepen kinderen die niet altijd de kans hebben om in aanraking te komen met architectuuronderwijs te bereiken. Vooral in kwetsbare wijken is de noodzaak hoog om kinderen en jongeren creatieve activiteiten te laten ontdekken.  

Vier weken lang konden inwoners van Feijenoord op de zaterdagen mee doen aan de workshops van Archiklas in het gebouw van Boijmans op Zuid. De workshops zijn door Archiklas ontwikkeld rondom het thema “place making” en waren een mooie kans om architectuureducatie in Rotterdam Zuid te bevorderen.

In de workshops “ontwerp een droom tuinkamer” zijn kinderen aan de slag gegaan met het bedenken van hoe hun droomkamer eruit zou zien. Een architect begint nooit gelijk met tekenen, maar gaat eerst op onderzoek uit. Wat is een tuinkamer? Waar is het voor? Wie kan daar allemaal in komen en hoe ziet deze kamer eruit? Na een gezamenlijke brainstormsessie kon iedereen aan de slag met schetsen. De rest van de tijd is vooral gebruikt om de ontwerp ideeën in een maquette te bouwen.

In de tweede week is er verder nagedacht over de droom (tuin)kamer. Want waar je in de eerste workshop vrij uit kon nadenken over jou ideale ontwerp, werden er nieuwe spelregels geïntroduceerd bij de tweede workshop. Het klimaat veranderd en er moet rekening worden gehouden met de zeespiegelstijging. Hoe ziet die droomkamer en dat droomplein en dan uit? Moet je geheel iets nieuws bedenken of kan je jouw eerste ontwerp aanpassen aan de nieuwe omstandigheden?

De laatste twee workshops werden in een vergelijkbare opzet gegeven, maar werd de ontwerpopgave een schaal groter: een droomplein.

Tijdens de workshops hebben kinderen nagedacht over hun eigen omgeving en hoe om te gaan met veranderingen van hun leefomgeving door klimaatverandering. Ze bedenken concrete oplossingen om toch te zorgen voor een bruikbare en fijne droomkamer of droomplein. Deelnemers; waarvan het merendeel kinderen en jongeren; hebben hun creativiteit kunnen inzetten om oplossingen te bedenken voor een actuele maatschappelijke en ruimtelijke vraagstuk.

 

Quote vakdocent Boijmans:

Wat er zo mooi was aan de Archiklas workshops is dat deze uitdagend genoeg waren om deelnemers van verschillende leeftijden aan te spreken.

Boijmans op Zuid

Kenmerken

Thema's

Architectuur, Klimaatverandering & Landschapsarchitectuur

Soort activiteit

Workshop

Wanneer?

Zaterdagmiddag van 14:00-16:00 in de maand juni

Waar?

Boijmans op Zuid
Hillevliet 90, 3074 KD Rotterdam

Thema's

Onderzoeken, Ontwerpen, Klimaatverandering

Kosten

Gratis deelname