Archiklas werd in 2019 opgericht door Karen Schuijt, Thera Huijsmans en Maël Vanhelsuwé. Met de missie om kinderen kennis te laten maken met Architectuur en hen te leren om impact te maken op hun omgeving begon het Archiklas avontuur. 

 

 

 

 

 

Waarom?

Archiklas vindt dat ieder kind de mogelijkheid moet krijgen om vaardigheden te ontwikkelen om impact te maken op zijn of haar omgeving.

Hoe?

Archiklas helpt kinderen vaardigheden te ontwikkelen die ze handvatten geeft om zich staande te houden in de toekomst. Met het ontwerpproces centraal, worden de vaardigheden creativiteit, kritisch denken, samenwerken, communiceren en probleemoplossend vermogen aangeleerd. Het ontwikkelen van deze vaardigheden maakt dat kinderen minder snel vastlopen bij het zoeken naar oplossingen, beter kunnen omdenken, goed kunnen reflecteren, makkelijker in groepsverband werken en ideeën kunnen overdragen aan anderen. Daarnaast laat Archiklas kinderen kennismaken met maatschappelijke vraagstukken en meedenken over actuele thema's. 

Over Archiklas

Wat? 

Met architectuur als middel, biedt Archiklas inspirerende lessen en workshops op het raakvlak van cultuur-, wetenschap- en techniekonderwijs en  onderzoekend en ontwerpend leren.

 

Kinderen uit het primair onderwijs maken kennis met ontwerpbeginselen als je inleven in een opdrachtgever, brainstormen, schetsen, het maken van een maquette en presenteren. Archiklas hanteert een voor een ontwerpproces vaststaande volgorde van onderzoek: analyse, schets- en ontwerpfase, experiment- en bouwfase en presentatie: de ontwerpcyclus.

Archiklas biedt lessen en workshops aan in het onderwijs, maar werkt ook samen met bedrijven en organisaties. Zo bereiken we via twee pijlers onze missie om kinderen te leren impact maken op hun omgeving. 

Ontdek alles over de ANBI status van Archiklas. Benieuwd of je kunt doneren aan Archiklas en of dit voldoet aan SROI? Ontdek het hier

Het Archiklas team

Thera Huijsmans

Maël Vanhelsuwé

Karen Schuijt

Archiklas vindt het belangrijk dat kinderen leren om impact te maken op hun omgeving. Wij geven architectuurlessen en architectuurworkshops, waarbij we kinderen vaardigheden leren die hen zullen helpen om impact te kunnen maken. De vaardigheden die we de kinderen spelenderwijs aanleren zijn:

 • Communiceren

 • Kritisch denken

 • Samenwerken

 • Probleemoplossend vermogen ontwikkelen

 • Creativiteit ontwikkelen.
   

Ook leren kinderen hoe ze een ontwerpuitdaging kunnen aanvliegen en tot een beeldend resultaat kunnen brengen.

Onze lesmethode

Archiklas in de Media

 

Een aantal van onze projecten hebben aandacht gekregen in de media. Dat heeft mooie publicaties opgeleverd over Archiklas! 

Zo leer je ons nóg een beetje beter kennen. 

 • Jong 010 kwam in de klas bij de Fontein. Lees hier het artikel wat ze maakten.

 • Rotterdam Zet Door interviewde Maël over hoe Archiklas omgaat met de coronacrisis. Lees hier

 • De Rotterdamse Klimaat Alliantie, Energieswitch geeft in dit artikel aandacht aan de klimaattafels.

 

Je kunt ons voor meer actueel nieuws volgen op:

Bel, mail of maak een afspraak! 
                    

 

 

Kennismaken?   

 • LinkedIn Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon
 
 
 
 

Werken bij

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste architecten of bouwkunde studenten die graag hun kennis & passie willen delen. 

Kom werken bij Archiklas! 

Benieuwd naar wat Archiklas voor uw school, onderwijsinstelling, bedrijf of organisatie kan betekenen? 

Leer meer over ons aanbod! 

 

Contact

Wij zijn gevestigd in Rotterdam 

Email: Info@archiklas.com

Neem contact met ons op!

 

Ons aanbod

 • LinkedIn Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon

Stichting Archiklas, 200X, geeft Architectuurlessen aan kinderen in groep 5-8.  Bent u als school op zoek naar extra curriculaire activiteiten waarbij kinderen creatief bezig zijn en 21e eeuwse vaardigheden ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. E-mail: info@archiklas.com.  Disclaimer: afbeeldingen op onze website zijn in overeenstemming met AVG regulatie en zijn alleen te gebruiken door Stichting Archiklas.