top of page
De stichting

Archiklas werd in 2019 opgericht door Karen Schuijt, Thera Huijsmans en Maël Vanhelsuwé. Met de missie om kinderen kennis te laten maken met Architectuur en hen te leren om impact te maken op hun omgeving begon het Archiklas avontuur. 

 

 

 

 

Over Archiklas 

freubels-09.png
freubels-09.png

 

Waarom?

Archiklas vindt dat ieder kind de mogelijkheid moet krijgen om vaardigheden te ontwikkelen om impact te maken op zijn of haar omgeving.

Hoe?

Archiklas helpt kinderen vaardigheden te ontwikkelen die ze handvatten geeft om zich staande te houden in de toekomst. Met het ontwerpproces centraal, worden de vaardigheden creativiteit, kritisch denken, samenwerken, communiceren en probleemoplossend vermogen aangeleerd. Het ontwikkelen van deze vaardigheden maakt dat kinderen minder snel vastlopen bij het zoeken naar oplossingen, beter kunnen omdenken, goed kunnen reflecteren, makkelijker in groepsverband werken en ideeën kunnen overdragen aan anderen. Daarnaast laat Archiklas kinderen kennismaken met maatschappelijke vraagstukken en meedenken over actuele thema's. 

Why-02.png

Wat? 

Met architectuur als middel, biedt Archiklas inspirerende lessen en workshops op het raakvlak van cultuur-, wetenschap- en techniekonderwijs en  onderzoekend en ontwerpend leren.

 

Kinderen uit het primair onderwijs maken kennis met ontwerpbeginselen als je inleven in een opdrachtgever, brainstormen, schetsen, het maken van een maquette en presenteren. Archiklas hanteert een voor een ontwerpproces vaststaande volgorde van onderzoek: analyse, schets- en ontwerpfase, experiment- en bouwfase en presentatie: de ontwerpcyclus.

Archiklas biedt lessen en workshops aan in het onderwijs, maar werkt ook samen met bedrijven en organisaties. Zo bereiken we via twee pijlers onze missie om kinderen te leren impact maken op hun omgeving. 

Ontdek alles over de ANBI status van Archiklas. Benieuwd of je kunt doneren aan Archiklas en of dit voldoet aan SROI? Ontdek het hier

Het Archiklas team

freubels-40.png
MAËL VANHELSUWÉ

 Maël is stedenbouwkundig ontwerper bij de gemeente Den Haag en is begeleider geweest van de Rotterdamse jongerenraad Young010.

 

 ''Zelf zit ik altijd vol met ideeën. Om echt impact te kunnen maken moet je deze stroomlijnen en kritisch zijn naar jezelf. Dit wil ik kinderen ook graag leren!’​‘

 • White LinkedIn Icon
THERA HUIJSMANS

Dit is Thera! Thera is docent O&O op het Technasium.

 

‘ik wil met Archiklas het projectonderwijs op een laagdrempelige manier doortrekken naar de midden-en bovenbouw van het primair onderwijs en leerlingen zo spelenderwijs kennis laten maken met onderzoekend en ontwerpend leren. ‘

 • White LinkedIn Icon
freubels-36.png
KAREN SCHUIJT

Karen is architect. Ze heeft haar eigen bureau KESP Architectuur en was bestuurslid  bij Archikidz.

 

"Mijn Archikidz-jaren hebben me doen beseffen dat architectuur een heel mooi middel is om kinderen te laten nadenken over de toekomst van onze samenleving en om creativiteit te ontwikkelen."

 • White LinkedIn Icon
freubels-42.png
freubels-38.png
freubels-36.png
LOTTE ZWAANSWIJK

 Lotte studeert momenteel de master Marketing Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

"Tijdens mijn bijbanen als student-assistent en mentor, heb ik mijn passie voor het onderwijs in combinatie met bedrijfskunde ontdekt. Waar wij voor staan met Archiklas inspireert mij en ik vergroot graag de impact van de stichting met mijn kennis.”

Lotte Zwaanswijk

Anne-Greet de Vries

Thera Huijsmans

Maël Vanhelsuwé

Karen Schuijt

freubels-36.png
freubels-42.png
Cornelia01_edited.jpg
CORNELIA LOUH

Cornelia is architect bij TBO architecten.

 

"Kinderen zijn van natuur rijk aan ideeën. De uitdaging zit hem juist in het niet laten uitsterven van de creativiteit en nieuwsgierigheid, waar ze mee geboren zijn. Als teamlid bij Archiklas wil ik ze graag blijven uitdagen om na te denken over hun leefomgeving en ze een kijkje geven in het ontwerptraject."

IMG_2908.heic
ANNE GREET
DE VRIES

Anne-Greet is architect en werkt als projectmanager bij de Gemeente Amsterdam. Daarnaast zit ze in de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van Friesland.

"Het werken vanuit mijn vakgebied en ervaring om kinderen te leren hoe je de wereld in alle opzichten een beetje mooier kan maken vind ik een prachtige uitdaging. Ik wil ze graag laten zien dat iedereen op zijn eigen manier impact kan maken op de omgeving en de toekomst."

Cornelia Louh

freubels-38.png
freubels-40.png
MARNIX DE MONCHY

Marnix is ontwerper en heeft zijn eigen ontwerpbureau IJgensinnig.“Zijn ruime internationale ontwerp ervaringen op het gebied van hergebruik, ergonomie en milieuvriendelijkheid deelt hij graag met anderen. Door mijn kennis en enthousiasme te delen met kinderen hoop ik bij te dragen aan een leefbare toekomst bestendige samenleving.”

Saimi.jpg
SAIMI TRIEMSTRA

Saimi is architect en docent architectuur aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze heeft haar eigen bureau: Studio Triemstra.

 

“Het is onwijs leuk om gebruik te maken van de verbeeldingskracht van kinderen om aan maatschappelijke thema’s te werken. Ik vind het belangrijk om ze te leren vertrouwen te hebben in hun eigen kunnen. Ze leren trots te zijn op de dingen die ze verzinnen en ontwerpen!”

Saimi Triemstra

ANNEKE VAN TIENEN

Anneke is architect. Zij heeft haar eigen bureau van Tienen Architectuur.

 

"De creativiteit en de fantasievolle ideeën die vanuit de kinderen komen vind ik fantastisch om te zien. Architectuur en ontwerpen is een mooi middel om dit te stimuleren."

Anneke van Tienen

FRANCIEN FONS

Francien is tweedejaars master student Urbanism aan de TU Delft.

“Ik wil kinderen graag mijn passie voor het vak stedenbouw overbrengen, zodat zij  na de workshops met een andere bril naar de stad waarin ze wonen kijken.”

Francien Fons

CARMEN JANSEN OP DE HAAR

Carmen volgt momenteel de master Stedenbouw aan de TU Delft.

"Ik vind het gaaf dat kinderen door Archiklas al op een jonge leeftijd in aanraking komen met het begrip ‘duurzaam ontwerpen’. Kinderen laten nadenken over toekomstbestendige oplossingen in hun omgeving maakt ze bewust van alle positieve veranderingen die ze kunnen maken."

Flip Krabbendam

Carmen Jansen op de Haar

freubels-42.png
ssp.jpg
SUSANNE SPIESSBERGER

Susanne is architect. Zij heeft haar eigen bureau Studio 2s.

 

"Met veel plezier laat ik de kinderen kennismaken met de wereld van een architect.

Samen bedenken we creatieve oplossingen voor onze leefomgeving en wat is het mooi om te zien hoe hun ideeën tot leven komen in de vorm van een schets of een maquette."

SUSANNE SPIESSBERGER
freubels-38.png

Susanne Spiessberger

freubels-36.png

Mieke Prins

Marnix de Monchy

Marloes Knoester

freubels-36.png
freubels-42.png
freubels-38.png
freubels-40.png
freubels-40.png
FLIP KRABBENDAM

Flip is architect, maar tegenwoordig schrijft hij meer over architectuur.

“Als je iets ontwerpt ontwikkel je niet alleen je omgeving, maar ook jezelf. Dit geeft je zelfvertrouwen omdat het laat zien dat je niet afhankelijk bent van wat er ‘te koop’ is. Dit kun je niet vroeg genoeg ervaren." 

freubels-42.png
MARLOES KNOESTER

Marloes is architect bij NACO en ontwerpt aan de Nederlandse vliegvelden.


“Het doorgeven van je eigen interesses is ontzettend leuk om te doen. Het werken met de leerlingen houdt je eigen creativiteit gaande. Het is heel leuk om te zien hoeveel de kinderen op zo’n jonge leeftijd kunnen doen. Ik leer elke dag van ze.”

WhatsApp Image 2022-09-19 at 07.43_edited.png
MIEKE PRINS

Mieke is architect. Ze heeft sinds begin 2022 haar eigen bureau, Mission Playground waarbij ze ontwerpen, bouwen en educatie samen wil laten komen.

"Mijn jaren als vrijwilliger in het buitenland hebben me laten beseffen dat spelen en architectuur al op heel jonge leeftijd kan helpen bij de ontwikkeling van kinderen. Archiklas doet dat op een mooie manier door serieuze onderwerpen op een onderzoekende en ontwerpende manier aan het licht te brengen."

freubels-38.png
WhatsApp Image 2022-09-04 at 11.40_edited.jpg
KIM HANDELÉ

Kim is masterstudent stedenbouwkunde aan de TU Delft.

 

"Tijdens mijn werk ben ik er achter gekomen hoe nieuwsgierig en leergierig kinderen zijn. Ik zie de waarde van op een creatieve en leuke manier leren over klimaat, toekomst en duurzaamheid. Het leidt tot de meest originele gedachtes en creaties en dat maakt werken met deze doelgroep zo leuk."

 

freubels-42.png
BRITT HOORNAERT

Britt heeft net haar master Urbanism aan de TU Delft afgerond en werkt nu bij Omgeving in Antwerpen.

"Ik heb altijd graag met kinderen gewerkt, via Archiklas kan ik nu ook mijn liefde voor de gebouwde omgeving met ze delen. Het is vooral erg leuk om ook te leren kijken door de ogen van de kinderen en tot nieuwe inzichten te komen."

 

Kim Handelé

Britt Hoornaert

freubels-36.png
chaniek portret archiklas_edited.jpg
freubels-38.png
freubels-40.png
IMG_1107_edited.jpg
RON WEISSENBURGER

Ron is master student architectuur aan de TU Delft .

 

"Ik vind het leuk om samen met de creativiteit van kinderen aan de slag te gaan met thema's zoals duurzaamheid. Ze leren op deze manier al vroeg wat klimaatverandering is en wat ze zelf kunnen doen om hun impact op het klimaat te verkleinen. Het mooie aan Archiklas is dat de kinderen ontwerpen en creatief bezig zijn in hun eigen woonomgeving en zo een bijdrage kunnen leveren in het verbeteren van hun eigen wijk."

Ron Weissenburger

WhatsApp Image 2022-09-04 at 20.20_edited.png
BARBARA DE MEIJER

Barbara studeert momenteel Urbanism aan de TU Delft.

"Bij Archiklas leren de kinderen spelenderwijs en met behulp van experimenten over het klimaat en ontwerpen. Ik hoop dat ze hierbij leren een onderzoekende houding aan te nemen en dat ze plezier halen uit het vergrote begrip voor hun omgeving."

Barbara de Meijer

ECHO-2021-02-24_highres-30-1895_edited.jpg
KIKI DEKKER

Kiki is eerstejaars master student stedenbouw aan de TU Delft


"Ik vind het ontzettend waardevol kinderen meer te leren over de stad waarin ze wonen en ze bewust te maken van alle duurzame oplossingen die ze zelf in hun buurt kunnen toepassen."

Kiki Dekker

freubels-42.png
freubels-36.png

Chaniek Mellink

freubels-38.png
freubels-42.png
In de media
Het team
Veelgestede vragen
Foto 21-05-19 11 40 59.jpg
Foto 21-05-19 11 42 50.jpg
Foto 21-05-19 11 39 30.1.jpg
P1080088.JPG

Archiklas vindt het belangrijk dat kinderen leren om impact te maken op hun omgeving. Wij geven architectuurlessen en architectuurworkshops, waarbij we kinderen vaardigheden leren die hen zullen helpen om impact te kunnen maken. De vaardigheden die we de kinderen spelenderwijs aanleren zijn:

 • Communiceren

 • Kritisch denken

 • Samenwerken

 • Probleemoplossend vermogen ontwikkelen

 • Creativiteit ontwikkelen.
   

Ook leren kinderen hoe ze een ontwerpuitdaging kunnen aanvliegen en tot een beeldend resultaat kunnen brengen.

Onze lesmethode

Archiklas in de Media

 

Een aantal van onze projecten hebben aandacht gekregen in de media. Dat heeft mooie publicaties opgeleverd over Archiklas! 

Zo leer je ons nóg een beetje beter kennen. 

 • Jong 010 kwam in de klas bij de Fontein. Lees hier het artikel wat ze maakten.

 • Rotterdam Zet Door interviewde Maël over hoe Archiklas omgaat met de coronacrisis. Lees hier

 • De Rotterdamse Klimaat Alliantie, Energieswitch geeft in dit artikel aandacht aan de klimaattafels.

 

Je kunt ons voor meer actueel nieuws volgen op:

Kennismaken?   

 • LinkedIn Social Icon
 • Instagram Social Icon
 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon

Bel, mail of maak een afspraak! 
                    

 

 

Contact

freubels-04.png

Wij zijn gevestigd in Rotterdam 

Email: Info@archiklas.nl

Neem contact met ons op!

 

bottom of page