Wat doen we nog meer

Naast het vaste aanbod zetten we projecten op en maken we lessen en workshops op maat. Zo werken we samen met organisaties die direct in contact staan met een doelgroep die we willen bereiken. Ook zetten we projecten op met lokale partners in (kwetsbare) wijken waar we meer willen betekenen. Daarnaast maken we lesmateriaal op maat om beter aan te sluiten bij vragen uit het onderwijs. Benieuwd wat we al deden? Bekijk hieronder een aantal voorbeeldprojecten.

Kinder Klimaat Atelier Schiemond

Het Kinder Klimaat Atelier is ook neergestreken in Schiemond. Onze gastheer is speeltuin Wiffel Waffel. Kinderen uit Schiemond kunnen hier op vrijdagmiddag onderzoeken, bouwen, ontwerpen, knutselen en experimenteren. Hoe werkt dat, het riool? En hoeveel regenpijpen heeft het huisje eigenlijk? Kinderen leren zo op een speelse manier over actuele thema's, door zelf te onderzoeken en ontwerpen. We hopen het project voort te kunnen zetten in 2024, samen met onze partners in Schiemond.

Doel van het project

Het doel is om kinderen uit Schiemond en omgeving praktische en strategische ontwerpvaardigheden aan te leren om zo bij te dragen aan een generatie die in staat is om tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen voor hun eigen omgeving. Het middel dat gebruikt wordt om het doel te bereiken zijn workshops rond het thema wateroverlast, hitte en droogte. Kinderen gaan door een andere bril kijken naar hun speeltuin of hun straat en ontwerpen nieuwe invullingen voor deze plekken.

Wat is Buurtklimaatje?

Buurtklimaatje betrekt bewoners, organisaties en andere partijen en moedigt hen aan om met elkaar de buurt klimaatbestendig te maken. Buurtklimaatje begint bij de kinderen in de buurt. Met hen leren we de klimaatopgaven in de buurt kennen en tekenen en bouwen we daar slimme oplossingen voor. Gelukkig zijn daarvoor genoeg mogelijkheden, zoals meer groen in de buurt, aanleg van regentuinen en het afzagen van de regenpijpen. Met elkaar de handen uit de mouwen steken voor een fijn, gezond en veilig thuis. Dat helpt overlast voorkomen, maakt de buurt aangenamer én brengt buurtbewoners samen. Zo ontstaan door de hele stad buurtnetwerken die actief werken aan hun buurtklimaat. In Schiemond werkt Archiklas samen met De Groene Connectie. 

Meer informatie over Buurtklimaatje vind je op Buurtklimaatje.nl  en over De Groene Connectie vind je hier 

Kinder Klimaat Atelier op andere plekken

Het is mogelijk het Kinder Klimaat Atelier aan te bieden op andere plekken. Heb je ideeën of wensen, dan bespreken we dit graag. Neem daarvoor contact met ons op.

Kinder Klimaat Atelier Schiemond

Kenmerken

Thema's

Klimaatadaptatie & Landschapsarchitectuur

Soort activiteit

Open atelier

Wanneer?

6 x op vrijdagmiddag van 16:00-17:30 in oktober en november in 2023

Waar?

Speeltuin Wiffel Waffel

Thema's

Klimaatverandering, water, groen, hitte, droogte, wateroverlast, architectuur en stedenbouw 

Kosten

Gratis deelname, wel even aanmelden

Partners