Wat doen we nog meer

Naast het vaste aanbod zetten we projecten op en maken we lessen en workshops op maat. Zo werken we samen met organisaties die direct in contact staan met een doelgroep die we willen bereiken. Ook zetten we projecten op met lokale partners in (kwetsbare) wijken waar we meer willen betekenen. Daarnaast maken we lesmateriaal op maat om beter aan te sluiten bij vragen uit het onderwijs. Benieuwd wat we al deden? Bekijk hieronder een aantal voorbeeldprojecten.

Kinder Klimaat Atelier Carnisse

Bij het Kinder Klimaat Atelier kunnen kinderen bouwen, ontwerpen, knutselen en experimenteren. Alle workshops gaan over klimaat, water en groen. Ontdek bijvoorbeeld hoe water door buizen stroomt of bouw mee aan een schaduwplek op het Amelandseplein. Je kunt zelf een ontwerp maken voor een groene straat of we doen een proefje over temperatuur op het plein. Kinderen leren op een speelse manier over actuele thema's, door zelf te onderzoeken en ontwerpen. Het Kinder Klimaat Atelier vindt al plaats sinds 2021. Kom jij ook langs?

Doel van het project

Het doel is om kinderen uit Carnisse en omgeving praktische en strategische ontwerpvaardigheden aan te leren om zo bij te dragen aan een generatie die in staat is om tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen voor hun eigen omgeving. Het middel dat gebruikt wordt om het doel te bereiken zijn workshops rondom thema’s zoals klimaatadaptatie, water, biodiversiteit en circulariteit, waarin kinderen onderzoeken en ontwerpend leren.

Thema's en werkvormen

De thema's die worden behandeld tijdens het Kinder Klimaat Atelier hebben alles te maken met klimaatadaptatie: het aanpassen van de stad aan het veranderende klimaat. Waterbewustzijn in het algemeen is de basiskennis waarop we voortbouwen. Daarnaast leren we over het belang van groen en over oplossingen tegen hitte, droogte en wateroverlast. Tijdens het Atelier zijn er verschillende activiteiten te doen die passen bij verschillende leeftijden en kennisniveaus. Vaak beginnen we met een stukje lezen uit een prentenboek en gaan we vervolgens de kennis die we opdoen verwerken in een knutselopdracht, ontwerpopdracht of zelf iets nieuws ontdekken door een proefje. Ook verzorgen we met de kinderen het zelfbeheer plekje op het Amelandseplein door het gras te maaien, planten en bloemen te zaaien en afval te prikken. 

Wat doet Buurtklimaatje in Carnisse?

Buurtklimaatje betrekt bewoners, organisaties en andere partijen en moedigt hen aan om met elkaar de buurt klimaatbestendig te maken. Buurtklimaatje begint bij de kinderen in de buurt. Met hen leren we de klimaatopgaven in de buurt kennen en tekenen en bouwen we daar slimme oplossingen voor. Gelukkig zijn daarvoor genoeg mogelijkheden, zoals meer groen in de buurt, aanleg van regentuinen en het afzagen van de regenpijpen. Met elkaar de handen uit de mouwen steken voor een fijn, gezond en veilig thuis. Dat helpt overlast voorkomen, maakt de buurt aangenamer én brengt buurtbewoners samen. Zo ontstaan door de hele stad buurtnetwerken die actief werken aan hun buurtklimaat.

Meer informatie over Buurtklimaatje in Carnisse vind je op Buurtklimaatje.nl 

Voor updates en meer sfeerbeelden van het Kinder Klimaat Atelier kijk je op onze Instagram!

Kinder Klimaat Atelier op andere plekken

Het is mogelijk het Kinder Klimaat Atelier aan te bieden op andere plekken. Heb je ideeën of wensen, dan bespreken we dit graag. Neem daarvoor contact met ons op. 

Een greep uit de activiteiten in 2023

 • Onderzoek naar bodemsoorten
 • Zonnebloemen en kruiden zaaien
 • Plantenzakken maken en vullen met bloemzaadjes
 • Tekeningen maken over waterweetjes
 • Brainstormen over hergebruik van water
 • Regentonnen versieren
 • Drijvende huisjes en bootjes nabouwen
 • Schaduwplekken ontwerpen en bouwen
 • Ontwerp maken voor het Amelandseplein
 • Proefje over de capilaire werking van bomen
 • Waterstromen ontdekken met buizen i.s.m. Waterleider
 • Waterbaan bouwen
 • Kruiden oogsten: boter en thee maken
 • Vergroenen van het Robbennoordplein
 • Plein ontwerp maken met water
 • Kunstwerk maken voor regenwater
Kinder Klimaat Atelier Carnisse

Kenmerken

Thema's

Architectuur, Klimaatadaptatie, Stedenbouwkunde & Landschapsarchitectuur

Soort activiteit

Open atelier

Wanneer?

Vrijdagmiddag van 16:00-18:00 in de maanden maart, april, mei, juni, september en oktober.

Het eerste Kinder Klimaat Atelier vond plaats in 2021 en sindsdien herhalen we dit succesvolle project ieder jaar.

Waar?

Amelandseplein Amelandsestraat 45

Thema's

Klimaat, water, groen, hitte, droogte, wateroverlast, klimaatverandering

Kosten

Gratis deelname

Partners